مقدمه: دکتر احمد مافی، متخصص رادیوتراپی انکولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی که به مناسبت هفته سرطان گفت و گویی را با شبکه ملی سرطان در موضوع نقش رادیوتراپی در درمان انواع سرطان داشته است.
موضوعی را که امروز میخواهم راجب به آن صحبت کنم در مورد نقش رادیوتراپی در درمان انواع سرطان است. البته قبلش باید یک توضیح کلی در مورد انواع سرطانها بدهم. سرطانها به صورت جنرال و عام به دو دسته بزرگ تقسیم میشوند، نوع اول سرطانهای برخواسته از خون و نوع دوم سرطانهای توپر که شامل سرطانهای معده؛ پستان، روده و… میشوند. در بزرگسالان 90 درصد سرطانها را سرطانهای توپر تشکیل میدهند و فقط کمتر از 10 درصد را سرطانهای خون.
من روی صحبتم با آن 90 درصد است. ما در درمان سرطانهای توپر دو مدل درمان داریم، یکی درمانهای اصلی و دیگری درمانهای کمکی، که درمانهای کمکی به درمانهای اصلی برای نتیجه بهتر اضافه میشوند. طبق شواهد و مطالعات بین المللی در سرطانهای توپر، 50 درصد درمان اصلی برای بیمار جراحی، 40 درصد رادیوتراپی و تنها کمتر از 10 درصد شیمی درمانی میباشد. شیمی درمانی به تنهایی قادر به درمان سرطانهای توپر نیست مگر در موردهای خیلی خاص. میخواستم از صحبتهایم به این نتیجه برسم که رادیوتراپی نقش بسیار پررنگی در درمان سرطانهای توپر دارد.
در مرحله بعد میرسیم به این مسئله که رادیوتراپی چیست و چه کاری انجام میدهد؟ اول بگویم که رادیوتراپی به هیچ عنوان برق نیست و امروزه درمان با اشعه ایکس انجام میشود، اشعه در بیرون از بدن تولید و به بدن تابانده میشود که به آن رادیوتراپی خارجی یا اکسترنال گفته میشود، رادیوتراپی خارجی اشعه ایکس بسیار قوی است که با شدت و قدرت زیادی وارد بدن شده و باعث مرگ سلولهای سرطانی میشود تا آن سلولها دیگر توان رشد نداشته باشند.
هم رادیوتراپی و هم شیمی درمانی بیشتر بر روی سلولهایی تاثیر میگذارند که تقسیم سلولی بیشتر و سریعتری دارند که سلولهای سرطانی هم جزو این دسته میباشند، اما با این حال نمیتوان گفت که سلولهای عادی بدن تاثیری از اشعه نمیگیرند.
به همین دلیل است که ما عوارضها رو شاهد هستیم و در مبحث بعدی درباره اینکه چطور میشود این عوارض را کمتر کرد صحبت میکنیم./ ادامه دارد
گفت و گو با دکتر احمد مافی در موضوع: نقش رادیوتراپی در انواع سرطان
21
ژانویه